Cluj-Napoca

T
U
R
I
S
M

Pagina Nationala
Pagina
principală

Index Romania
Index
Romania

Turism
Turism

Contact
Contact

Limba Engleza

Ultima actualizare:
29 august 2013

 
Location Cluj-Napoca
Harta detaliată a zonei

Harta localităţii / obiectivului


Reşedinţa judeţului Cluj
aşezare daco-romană (Napoca)
atestare documentară: în sec. I sub numele de Napuca

Cluj, oraş regional, aşezat în Podişul Transilvaniei, pe malurile Someşului Mic, reşedinţă de judeţ. Nod de comunicaţii şi important centru industrial, comercial şi cultural.

Este un important centru cultural, ştiinţific şi artistic al ţării. Aici se află o filială a Academiei Române cu institute de cercetare, institute de învăţământ superior: Universitatea "Babeş-Bolyai", institutul agronomic, institutul medico-farmaceutic, institutul de arte plastice "Ion Andreescu", Conservatorul de muzică "Gh.Dima", teatre: Teatrul Naţional, teatrul maghiar, teatru de păpuşi, două opere; română şi maghiară, o orchestră simfonică, biblioteci, muzee: Muzeul regional de artă, înfiinţat in 1859, Muzeul etnografic al Transilvaniei, precum şi cea mai veche grădină botanică din ţară.


Muzeul de Artă
găzduit în Palatul Banffy
stil baroc (sec. XVIII)

Muzeul de Etnografie al Transilvaniei
şi secţiunile exterioare din Pădurea Hoia

Ruinele cetăţii (sec. XVI)
si Bastionul Croitorilor (sec. XVII)

Muzeul de Istorie al Transilvaniei

Muzeul Farmaciei

Casa unde s-a născut regele Matei Corvin
(sec XV)

Grădina Botanică

Muzeul Botanic

Serele din Grădina Botanică

Vedere cu Teatrul Naţional şi Catedrala Ortodoxă

Biserica romano-catolică Sfântul Mihai şi statuia lui Matei Corvin (de I. Fadrusz)

Primaria

Biserica Sf. Mihail
stil gotic(sec. XIV-XV cc)

Catedrala Ortodoxă

Biserica Reformată Centrală
Stil gotic (sec. XIV-XV)

Biserica Reformată din Oraşul de jos
(sec XX)

Templu Memorial al Comunităţii Evreieşti (Sinagoga)
(sec XX)

Biserica Greco-Catolică Schimbarea la faţă
Stil Baroc (sec XVIII)

Teatrul Naţional şi Opera Română

Teatrul Maghiar de Stat şi Opera Maghiară

Case memoriale, teatre, cinematografe, galerii artăUniversitatea Babeş-Bolyai

Universitatea Tehnică

Academia Româna, Filiala Cluj

Matei Corvinul (1902)
Statui ecvestre:


Mihai Viteazul (1976)


Sf. Gheorghe (sec. XIV)

Râul Someş

Vedere cu râul Someş

Vedere din Piaţa Mihai Viteazu

Istoric. Ca asezare umana, orasul are o origine veche si cunoaste, sub numele de Napoca, o deosebita inflorire in epoca daco-romana. O data cu extinderea stapanirii maghiare in Transilvania (sec XI-XII), are loc o suprapunere a organizari militare maghiare peste formele de organizare economica, sociala si politica a populatiei locale romano-slave. In aceste conditi a fost construit la Cluj, un centru militar, castrum Clus, atestat sub acest nume pentru prima oara in 1213, care a devenit centrul militar-administrativ al comitatului cu acelasi nume. Numele de astazi al orasului pastreaza forma atestata in sec. al XIII-lea, Cluz, careia in limba maghiara ii corespunde Kolozsvar, iar in limba germana Klausenburg. In decursul sec. al XIII-lea Cluj s-a dezvoltat mai mult ca o asezare cu caracter agricol, populatia indeletnicindu-se cu mestesugurile. Procesul de constituire a Clujului ca centru economic a fost favorizat de asezarea sa la incrucisarea unor importante cai comerciale. Orasul a primit de la regii Ungariei o serie de privilegii, pe care le-a pierdut temporar dupa rascoala din 1437, cand a trecut de partea taranilor rasculati. Acestea i-au fost insa reconfirmate mai tarziu de Iancu de Hunedoara. Incepand din sec. al XV-lea, se poate constata existenta in Cluj a unor puternice bresle de cojocar-blanari, curelari, fierari, croitori, macelari etc. Matei Corvin, regele Ungariei, le-a acordat numeroase privilegii, care au constituit un puternic impuls pentru dezvoltarea orasului. Dupa constituirea principatului autonom al Transilvaniei (1541), Cluj a devenit cel mai important centru economic, politic si cultural al acestuia. Mihai Viteazul, ajuns domn al Tarii Romanesti, al Transilvaniei si al Moldovei, a confirmat Clujului toate privilegiile date de regii Ungariei si principii Transilvaniei. In anii 1790-1848 si 1861-1867, Cluj a fost capitala principatului Transivaniei sub stapanirea Austriei. Dupa unirea Transivaniei cu Romania 1918, Clujul a continuat sa fie centrul vietii politice si culturale a Transilvaniei. In 1940 in urma dictatului de la Viena Clujul a ajuns sub stapanirea Ungariei hortiste. In octombrie 1944, orasul Cluj a fost eliberat.


Harta monumentelor
Alte legături