Dobrogea

T
U
R
I
S
M

Pagina Nationala
Pagina
principală

Index Romania
Index
Romania

Turism
Turism

Contact
Contact

Limba Engleza

Ultima actualizare:
20 august 2000

 

Teritoriu situat intre Dunare si Marea Neagra, Dobrogea a fost locuita din timpuri stravechi de geti si sciti si este strajuita la nord de masivul Dobrogei (Muntii Macinului - munti scunzi, tociti), inconjurat de podisuri larg valurite (Podisul Tulcei, Podisul Babadag, Podisul Casimcei) intrerupte de depresiuni, la nord-est de Delta Dunarii si la sud de un podis tabular, cu fragmentare redusa, cu caracter de campie de eroziune.
Clima este continentala secetoasa, cu exceptia tarmului marin.
In partea sa estica este bordata de o salba de statiuni pe litoralul Marii Negre (Costinesti, Mamaia, Saturn, Venus, Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp) cu plaje intinse, nisipuri si ape sarate. Pe o lungime de 24 km, litoralul prezinta, pe langa aceste statiuni de agrement, si unele statiuni in care se pot face multiple tratamente medicale (Mangalia, Eforie Sud, Techirghiol, Eforie Nord).
Pamantul Dobrogei este presarat cu monumente arheologice cu semnificatii istorice pentru poporul roman (cetatile Tomis, Callatis si Histria din secolul al VII-lea i.Chr. si cele de la Enisala si Mahmudia; complexul de la Adamclisi cu monumentul Tropaeum Traiani s.a.), cu rezervatii naturale forestiere, de dune si de speologie (pesterile Gura Dobrogei, La Adam si Limanu, cu relicve preistorice), precum si o suita de podgorii celebre (murfatlar, Niculitel, Sarichioi).
Un obiectiv turistic aparte al Dobrogei, al doilea ca marime in Europa (3446 kmp), il reprezinta Delta Dunarii, rezervatie a biosferei, cu milioane de pasari din diverse zone ale lumii (zona polara, sudul Africii, Asia, Europa de Vest si litoralul Mediteranei), care poposesc aici periodic sau sunt in trecere. Grindul Letea, rezervatiile si coloniile de pasari de la Perisor-Zatoane, Uzlina-Crisa, Golovita si Insulele Sacalin (denumite "raiul pasarilor") sunt de asemenea, unele dintre obiectivele turistice ale acestei zone care nu trebuie sa fie ocolite de calator.