Bucovina

T
U
R
I
S
M

Pagina Nationala
Pagina
principală

Index Romania
Index
Romania

Turism
Turism

Contact
Contact

Limba Engleza

Ultima actualizare:
20 august 2000

 

Regiunea istorica Bucovina, al carei teritoriu se intinde astazi peste zona din apropierea oraselor Suceava, Campulung Moldovenesc si Radauti din Romania si zona Cernauti din Republica Ucraina, impreuna cu nordul Moldovei a fost denumita si "Tara de Sus".
Aceasta zona ofera privelisti de o rara frumusete, la care se adauga un sirag de manastiri ctitorite de fosti mari domnitori si boieri moldoveni (Musatinii, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rares, Stefan Tomsa, Alexandru Lapusneanu, Familia Movilestilor s.a.), fiecare cu culoarea sa specifica, Voronet (albastru), Humor (rosu), Sucevita (verde), Moldovita (galben) si Arbore (combinatie de culori). Toate prin picturile exterioare (fresce) au intrat in evidenta UNESCO si au primit, in anul 1976, premiul "Pomme d'Or" al Organizatiei Internationale FIJET pentru valoarea lor cultural-turistica.
Desi in alt stil, dar nu mai putin valoroase, sunt si manastirile Dragomirna (capodopera a fastului si exotismului arhitecturii moldovenesti, cu jocuri de culoare si lumina ca la Sfanta Sofia din Bizant) si Putna (cu unele dintre cele mai botate tezaure artistice din Romania si din lume, in stil gotic, luate in evidenta UNESCO) sau Biserica Bogdana din Radauti (cea mai veche din Moldova).
In aceasta zona se gasesc localitatile Dorohoi si Botosani, cunoscute prin casele si muzeele memoriale ale marelui muzician George Enescu, si poetul national Mihai Eminescu (nascut in satul Ipotesti de langa Botosani).
Centrul administrativ al zonei, orasul Suceava, poate constitui punctul de plecare pentru vizitarea mai multor obiective turistice, cum ar fi casa memoriala de la Stupca a compozitorului roman Ciprian Porumbescu, statiunea balneo-climaterica Vatra Dornei, Muntii Rarau (cu rezervatia insolita de calcare Pietrele Doamnei) si padurea seculara de la Slatioara.
La sud de "Tara de Sus", in preajma orasului Targu Neamt se gasesc cateva obiective turistice deosebite: Cetatea Neamtului, casa scriitorului national Ion Creanga de la Humulesti si manastirile Neamt, Sihastria, Varatec si Agapia (cu unele picturi originale ale cunoscutului pictor Nicolae Grigorescu).