Muzeul memorial Ion Creangă din Humuleşti

G
E
O
G
R
A
F
I
E

Pagina Nationala
Pagina
principală

Index Romania
Index
Romania

Geografie
Geografie

Contact
Contact

Ultima actualizare:
07 septembrie 1999

 
Location Muzeul memorial Ion Creanga din Humulesti
Harta detaliată a zonei

Harta localităţii / obiectivului


"Nu stiu altii cum sut, dar eu, cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca din Humulesti, la stalpul hornului unde lega mama o sfara cu motocei la capat, de crapau matele jucandu-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care ma tineam cand incepusem a merge copacel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, cand ne jucam noi, baietii, de-a mijoarca, si la alte jocuri si jucarii pline de hazul si farmecul copilaresc, parc-mi salta si acum inima de bucurie".
"....si satul Humulesti, in care m-am trezit, nu-i un sat laturalnic, mocnit si lipsit de privelistea lumii, ca alte sate; si locurile care incunjura satul nostru inca-s vrednice de aminitire".
"Dragi-mi erau tata si mama, fratii si surorile, si baietii satului, tovarisii mei din copilarie, cu cari, in zile geroase de ianra, ma desfatam pe ghiata si la sanius, iar vara, in zile frumoase de sarbatori, cantand si chiuind, cutreieram dumbravile si luncile umbroase, prundul cu sioalnele, tarinele cu holdele, campul cu florile si mandrele dealuri, de dupa cari imi zambeau zorile in zburdalnica varsta a tineretii".
"Intaiau si-ntaiu, am inceput a invata cruce-ajuta, dupa moda veche, la scoala din Humeulesti, o chilie factua cu cheltuiala satenilor, prin indemul si osardia parintelui Ioan Humulescu, care avea o mana de invatatura, un car de minte si multa bunatate de inima... Dascalul nostru era un holteiu frumos, zdravan si voinic, si-l chema Valsile a Vasilicai".
ION CREANGA

DATE BIOGRAFICE
1 martie 1837: se naste la Humulesti, primul copil al lui Stefan a Petrei Ciubotariu si al Smarandei Creanga.
1846-1853: Ion Creanga invata in scolile din Humulesti, Brosteni si Targu-Neamt.
1854-1855: frecventeaza cursurile Seminarului de la Socola, Iasi.
1859: se casatorescu cu Ileana Grigoriu si este hirotonisit diacon.
1863: Ion Creanga se inscrie la Scoala Normala din Iasi, avand ca director pe Titu Maiorescu.
1864: Ion Creanga devine institutor.
1871: a intrat in conflict cu autoritatea bisericeasca, este raspopit, iar in anul urmator este destituit din invatamant.
1874: reintegrat in invatamant de catre fostul sau direct de la scoala normala, functioneaza la scolile din Sararie si Pacurari. Preocupat de dezvoltarea invatamantului, Ion Creanga a contribuit la elaborarea unor manuale scolare ca: Metoda noua de scriere si cetire, Invatatorul copiilor, Povatuitorul la cetire prin metoda fonetica, Geografia judetului Iasi s.a.
1875: Creanga il cunoaste pe Mihai Eminescu, cu care leaga o stransa prietenie si la indemul caruia incepe sa scrie si sa frecventeze cercul Junimii.
1876-1878: publica in Convorbiri Literare: Soacra cu trei nurori, Capra cu trei iezi, Mos Nichifor Cotcariul, Povestea lui Stan Patitul, Ivan Turbinca, Povestea lui Harap Alb s.a.
1881-1882: publica primele doua parti din Amintiri din copilarie.
dupa 1885: starea sanatatii sale se inrautateste.
1887: viziteaza pe Mihai Eminescu, care se afla la Manastirea Neamt.
la 31 decembrie 1889 se stinge din viata in casa sa din Ticau, Iasi. Va fi inmormantat la cimitirul Eternitatea din aceeasi localitate.
"Barbat chipes, balan, aproape roscovan, la fata si la par, cu glas limpede si puternic, ochii verzui, patrunzatori, vorbind bland si familiar, cu oricine facea cunostinta, Creanga devenea din primul moment simpatic tuturor celor cu care sfatuia ceva".
N.A. Bogdan