Suceava

G
E
O
G
R
A
F
I
E

Pagina Nationala
Pagina
principală

Index Romania
Index
Romania

Geografie
Geografie

Contact
Contact

Limba Engleza

Ultima actualizare:
21 iunie 2010

 
Location Suceava
Harta detaliată a zonei

Harta localităţii / obiectivului


Reşedinţa judeţului Suceava

Municipiul Suceava (cca. 105.000 locuitori) constituie placa turnantă a turismului prin Bucovina. Este situat pe două trepte de relief: un platou a cărui altitudine maximă atinge 385 m pe Dealul Zamca şi lunca şi terasele râului Suceava, cu altitudine sub 330 m. Descoperirile arheologice atestă existenţa pe locul actualului oraş a unor aşezări ale dacilor liberi. Petru I Muşat (1375-1391) mută reşedinţa domnească de la Siret la Suceava, care devine astfel pentru mai bine de două secole, capitala Moldovei (din 1388 până în 1566). A cunoscut o mare înflorire in timpul glorioasei domnii a lui Ştefan cel Mare (sec. XV). La 21 mai 1600 ostaşii lui Mihai Viteazul au intrat fără luptă în Cetatea de Scaun a Sucevei, încheind astfel actul primei uniri a celor trei ţări româneşti.


Cetatea de Scaun a Sucevei
(secolele 14 - 15)

Turnuri medievale

Biserica Sf. Gheorghe al mănăstirii Sf. Ion
(secolul 16)

Muzeul de istorie

Muzeul de istorie
Sala figurilor de ceară

Centrul oraşului

Biserica Mirăuţi
(secolele 14 - 17)

Mănăstirea Zamca Armeanul
(secolul 17)

Hanul domnesc
(secolul 17)Cetatea Şcheia
(secolul 14)

Teatru

Casa memorială Simion Florea Marian

Obiective turistice:
Cetatea de Scaun Situata pe un platou inalt, in partea de est a orasului, restaurata in ultimii ani, este o ctitorie a voievodului Petru I Musat, mentionata pentru prima oara intr-un document din anul 1388; construita din piatra, a fost intarita ulterior de Stefan cel Mare cu ziduri de peste 10 m si o grosime de aproape 4 m, facand-o inexpungabila.
Cetatea Scheia. Aflata la 384 m alt., in partea de nord-vest a orasului, a fost ridicata in sec. XIV sub forma unui romb cu latura de 36 m in interior si ziduri groase de 3 m. In momentul de fata mai exista doar ruinele unui contrafort din partea de vest a fostei cetati.
Ruinele Curtii Domnesti. Bd. Ana Ipatescu; peste resturile unui palat de lemn datand din timpul domniei lui Petru Musat, voievodul Stefan cel Mare a ridicat o cladire de piatra, refacuta in caramida de Vasile Lupu; se vad urmele unor incaperi si beciuri.
Muzeul judetean - Str. Stefan cel Mare, 33 infiintat in anul 1900; expune interesante piese care evoca trecutul bogat in evenimente si fapte eroice al locuitorilor meleagurilor sucevene, din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre; un interes aparte il reprezinta "sala tronului", in care, mobilier, costume si alte obiecte reconstituie atmosfera de la curtea lui Stefan cel Mare.
Muzeul de arta populara. Str. Ciprian Porumbescu, 5; functioneaza in cladire a fostului Han Domnesc, constructie de la sfarsitul se. XVI; adaposteste colectii de etnografie si arta populara.
Sectia de stiintele naturii - Str. Stefan cel Mare, 23; expune colectii de paleontologie, flora si fauna din zona; in aceeasi cladire este deschisa Sectia de arta plastica.
Fondul memorial documentar "Simeon Florea Marian" - Aleea S. Fl. Marian, 2; cuprinde obiecte personale, publicatii, manuscrise care au apartinut folcloristului si etnografului (1847-1907).
Monumentul de arhitectura medievala "Mirauti" - Str. Mirautilor, 17; este o ctitorie a lui Petru I Musat (sec. XIV), refacuta din temelii in sec. XVII; restaurata in forma actuala la sfarsitul secolului trecut; in acest edificiu avea loc incoronarea domnitorilor Moldovei.
Monumentul de arhitectura medievala Manastirea Sfantul Ioan din Str. Ioan Voda Viteazul, 2; prima constructie din cadrul complexului a fost ridicata in sec. XVI, de cand dateaza si urmele de pictura exterioara de pe fata sudica; alte constructii apartin secolelor XVII si XIX
Monumentul de arhitectura medievala Biserica Sf. Dumitru din str. Curtea Domneasca; ctitorie a lui Petru Rares din anii 1534-1535; in curte se afla un turn inalt de 30 m, construit de Alexandru Lapusneanu in anul 1561, avand incrustata, pe unul din pereti, stema vechii Moldove.
Manastirea Zamca (armeneasca) - Str. Zamca; a fost ridicat in anul 1606, pe un platou din partea de vest a orasului de armenii refugiati in Moldova inca din sec. XVI; zidul de incinta formeaza un trapez cu doua laturi paralele, cu o poarta de intrare monumentala, boltita, pe latura de vest; aici si-a asezat tabara regele Sobieski in anul 1601.
Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare opera a sculptorului Eftimie Barladeanu, dezvelita in anul 1977, amplasata pe inaltimea de unde Cetatea de Scaun domina orasul.
Statuia lui Petru Musat - Str. Stefan cel Mare; situata in fata Casei de cultura, este o opera a sculptorului Paul Vasilescu.
Parcul central. Aflat in in inima orasului, adaposteste doua lucrari de arta: bustul compozitorului Ciprian Porumbescu (opera din anul 1933 a sculptorului Ioan Cîrdei) si bustul voievodului Petru Rares (realizat in 1977 de sculptorul Gavril Covalski).
Gara Burdujeni este o copie la scara redusa a celei din Freiburg (Germania) si a fost construita de firma austriaca Strusberg. Ridicarea corpului central a început în 1869, iar între anii 1895 si 1903 s-au executat etajul superior si cele doua pavilioane laterale. Gara a fost deschisa în 1869, cu ocazia inaugurarii caii ferate Roman-Suceava, facând legatura la granita, între Regat si Bucovina, aflata sub stapânire austro-ungara. Pâna în 1960, Sala principala era singura sala festiva din municipiu, în care se desfasurau balurile CFR si ale Primariei. De asemenea, în Sala principala s-a realizat, la scara 1:1, o statuie a lui Stefan cel Mare, care ulterior a fost turnata în bronz si amplasata pe platoul Cetatii de Scaun.

Alte legături: