Mănăstirea Cozia

G
E
O
G
R
A
F
I
E

Pagina Nationala
Pagina
principală

Index Romania
Index
Romania

Geografie
Geografie

Contact
Contact

Limba Engleza

Ultima actualizare:
20 august 1999

 
Location Manastirea Cozia
Harta detaliată a zonei

Harta localităţii / obiectivului


De la Calimanesti in jos, valea se strâmteaza tot mai mult iar codrii se lasa din inaltimi pâna in matca Oltului. Rasarind parca din valurile râului, zidurile vestitei manastiri Cozia inchid intre ele o lume de amintiri, de fapte eroice, de figuri legendare.

Zidita intre 1387-1388 pe locul unui vechi lacas de cult, manastirea a ramas, cu toate adaugirile si prefacerile aduse in veacurile urmatoare, cea mai frumoasa ctitorie a domnitorului Mircea cel Batrân, al carui portret si mormânt se afla aici. Lânga mormântul domnului isi doarme somnul de veci nefericita mama a lui Mihai Viteazul, calugarita sub numele de Teofana, si care a murit dupa numai cinci ani de la uciderea fiului ei.

Constantin Brâncoveanu, de numele caruia se leaga minunate constructii arhitectonice din tara noastra, a impodobit si el Cozia, adaugându-i un frumos pridvor de piatra. De asemenea, a mai zidit aici un paraclis, o fântâna si un foisor din care se vede o minunata priveliste de-a lungul Oltului. In foisor se afla acum un muzeu ce adaposteste tiparituri vechi, icoane si broderii, vesmântul lui Popa Sapca diin Celeiu care a adunat masele taranesti pe Câmpia Izlazului, unde a fost citit programul revolutiei de la 1848.

In anii tulburi si viforosi, zidurile ca de cetate a manastirii au ocrotit oamenii infricosati, porniti in bejenie. Asa s-a intâmplat in cumplitul an 1739, cand turcii, in razboi cu austriecii, au ajuns chiar sub zidurile Coziei.


Vedere din fata cu chiliile

Portretul votiv ctitoricesc al marelui voievod Mircea cel Batrin

Vedere laterala sud

In 1818 sunt zidite incaperi menite sa adaposteasca "scoala pentru invatatura copiilor", iar in 1821, incaperile bibliotecii. Tot in acest din urma an, batrâna manastire a folosit lui Tudor Vladimirescu ca loc intarit cu oameni si oaste de panduri. Dar turcii, urmarind armatele eteriste, devasteaza Cozia, stricându-i picturile.

Din ansamblul arhitectonic de la Cozia se remarca biserica bolnitei, construita la inceputul secolului al XVI-lea, care pastreaza in interior frescele originale, printre chipurile zugravite fiind si portretul lui Mircea cel Bătrân si a fiului sau.