Mănăstirea Văratic

G
E
O
G
R
A
F
I
E

Pagina Nationala
Pagina
principală

Index Romania
Index
Romania

Geografie
Geografie

Contact
Contact

Limba Engleza

Ultima actualizare:
15 ianuarie 2009

 
Location Manastirea Varatic
Harta detaliată a zonei

Harta localităţii / obiectivului


In zona Neamtului, unde schiturile si manastirile se intrec la numar cu bisericile de parohii, Manastirea Varatic ocupa un loc aparte. In perioada 1781-1875, s-a intemeiat aici o modesta sihastrie de maici, cu o mica biserica din lemn cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", la indemnul duhovnicesc al staretului Manastirii Neamt, Sf. Paisie Velicicovschi, si cu binecuvantarea Mitropolitului Moldovei Gavriil Calimachi, fondatoare fiind socotita monahia Olimpiada. Se continua astfel o veche traditie monahala inceputa cu manastirea de maici de la Boistea (sec. XV), urmata de manastirea Topolnita si in cele din urma, de Varatic. Actuala biserica mare a manastirii, "Adormirea Maicii Domnului", a fost zidita in anul 1808 prin ostenelile duhovnicului Iosif si a staretei Olimpiada.
Biserica "Adormirea Maicii Domnului"

Catapeteasma Bisericii "Adormirea Maicii Domnului"

Icoana Maicii Domnului din biserica "Adormirea Maicii Domnului"

Biserica "Sf. Ioan Botezatorul"


Biserica "Schimbarea la fata"

Odata cu ctitorirea ei s-au inaltat imprejur si ziduri masive de piatra, s-au zidit trapeza, o casa ecumeneasca, turnul clopotnita pe partea de rasarit, avand de ambele parti incaperi penntru arhondaric. La primul etaj al clopotnitei se afla paraclisul "Sf. Nicolae" ctitoritt in perioada 1840-11850 si refacut dupa incendiul din 10-11 iulie 1900, care a devastat intreaga manastire.
La mai putin de 200 de metri de biserica "Adormirea", in directia sud-est, acolo unde este cimitirul manastirii, se afla biserica cu hramul "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul", construita mai intai din lemn, in jurul anului 1817, si recosntruita din piatra, in anul 1844.
O alta biserica a Manastirii Varatic este cea cu hramul "Schimbarea la fata" ctitorita in anul 1847.

Manastirea Varatic este nu numai un loc de spiritualitate si credinta ortodoxa, ci si unul de cultura. Aici, de-a lungul timpului, maicile au pastrat si creat nepretuite opere de arta bisericeasca. In muzeul manastirii pelerinii pot sa admire icoane si obiecte liturgie vechi, precum si lucruri faurite de mainile rugatoare ale maicilor.

Exponate din muzeul manastirii:
  • Vesmant preotesc - broderie cu fir lucrat de Safta Brancoveanu (sec. XIX)
  • Interior
  • Covor cusut de Safta Brancoveanu (sec. XIX)
  • Covor moldovenesc in culori vegetale (sec. XIX)
  • Covor national (1940)

Locul deosebit in care se afla amplasata manastirea a atras numerosi scriitori, poeti si invatati si care au gasit aici un loc ideal de meditare si creati. Dintre acesti ii amintim pe: D. Bolitineanu, C. Negri, M. Eminescu, Veronica Micle (immormantata aici), Gala Galaction, Calistrat Hogas, G. Ibraileanu si multi altii. O parte dintre acestia au lasat pagini nemoritoare care descriu farmecul locurilor in care se afla manastirea si trasaturile spirituale ale catorva calugarite de aici.

Alte informaţii: