Mănăstirea Neamţ

G
E
O
G
R
A
F
I
E

Pagina Nationala
Pagina
principală

Index Romania
Index
Romania

Geografie
Geografie

Contact
Contact

Limba Engleza

Ultima actualizare:
15 ianuarie 2009

 
Location Manastirea Neamt
Harta detaliată a zonei

Harta localităţii / obiectivului


Intr-o natura bogata, inconjurata fiind de codri secculari, la poalele muntilor, se ridica cea mai veche manastire a Moldovei - Manastirea Neamt.

Ctitorie a lui Petru I Musat (secolul al XIV-lea), manastirea Neamt participa la multe evenimente din istoria tarii. Giuvaer al arhitecturii din secolul al XV-lea, biserica inaltata aici de Stefan cel Mare se termina in acelasi an in care ostile Moldovei câstigasera batalia impotriva regelui Ioan Albert (1497).

Somptuoasa, cu delicate efecte de culoare, strict arhitectonica ea vadeste maturizarea stilului arhitectonic moldovenesc, inchegat in timpul lui Stefan cel Mare. Fatadele bisericii sunt acoperite cu decorul caracteristic ctitoriilor acestui voievod: ferestre gotice, frize de discuri smaltuite, colorate in verde, galben, brun.

In gropnita - camera mormintelor care apare pentru prima data la aceasta biserica - se afla mormântul lui Stefan al II-lea, fiul lui Alexandru cel Bun si unchiul lui Stefan cel Mare.

Comorile de arta gazduite de manastirea Neamtului stau dovada intensei activitati artistice si culturale desfasurate aici de-a lungul veacurilor. Aici si-a etalat talentul Gavril Uric, cel mai de seama reprezentant al miniaturii moldovenesti din secolul al XV-lea. Primul sau manuscris cunoscut, datat 1429 se pastreaza in Biblioteca Bodleiana din Oxford (Marea Britanie). Maestrilor din acest important centru de caligrafi si miniaturisti Stefan cel Mare le-a facut porunca pentru multe din cartile cu care a inzestrat ctitoria sa de la Putna. In chiliile manastirii, cronicarul Macarie a alcatuit cronica domniei lui Petru Rares, iar Eftimie, cronica domniei lui Alexandru Lapusneanu.

Traditia carturareasca a manastirii Neamt apune in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, pentru a renaste la inceputul secolului urmator, când mitropolitul Veniamin Costachi infiinteaza o tipografie. In muzeul manastirii se pastreaza tiparnita cu care, in 1807, s-au tiparit primele carti. Manastirea Neamt a ajuns sa adaposteasca o vestita biblioteca ce numara peste 600 de ani de existenta. Printre cele aproape 11000 de volume, multe sunt carti rare, unele fiind primele tiparituri din tara. Dintre odoarele de pret ale manastirii se detaseaza catapeteasma fostei biserici din Cetatea Neamt, ca si icoana lui Nicolae Grigorescu "Fuga din Egipt".

Alte informaţii: