Mănăstirea Agapia

G
E
O
G
R
A
F
I
E

Pagina Nationala
Pagina
principală

Index Romania
Index
Romania

Geografie
Geografie

Contact
Contact

Limba Engleza

Ultima actualizare:
15 ianuarie 2009

 
Location Manastirea Agapia
Harta detaliată a zonei

Harta localităţii / obiectivului


Firul istoriei acestei manastiri nu poate fi depanat fara a-i lega inceputurile de asezarea mai veche - Agapia din Deal - ctitorita, se pare, de Petru Rares si de sotia sa Elena, intre anii 1527-1538 sau 1541-1546. Platoul inalt, greu accesibil, pe care se afla Agapia din Deal, face ca la inceputul veacului al XVII-lea toate anexele gospodaresti sa fie mutate pe locul unde se afla azi Agapia din Vale. Ruinata de timp si din nou ridicata, incendiata si iar refacuta, Agapia din Deal ajunge, in cele din urma un schit incântator prin pitorescul asezarii. Pe locul bisericii, construita la inceputul secolului al XVII-lea, hatmanul Gavril, fratele lui Vasile Lupu, si doamna sa, Liliana, inalta la Agapia din Vale, in 1642, manastirea Agapia.
Biserica "SF. Voievozi"- clopotnita, corp de chilii si trapeza

Corp de chilii, trapeza si Paraclisul

Obiect a numeroase atacuri si pradaciuni, Agapia va fi refacuta radical in anii 1858-1862. Este perioada in care marele pictor Nicolae Grigorescu a savârsit aici "minunile ...vrednice de buna pictura italiana a veacului al XVII-lea sau de mesterii directiei clasice de la inceputul veacului trecut..." (N. Iorga). Picturile marelui maestru, având foarte putin de suferit in incendiul din 1903, constituie o comoara de neestimat a manastirii. La Agapia, Nicolae Grigorescu si-a incercat penelul innoitor, a sfarâmat vechile canoane, cautându-si uneori modele printre oamenii din jur.
Ilustram acest lucru cu cateva icoane pictate de N. Grigorescu de pe catapeteasma: in stanga se afla Maica Domnului si Iisus Hristos iar in dreapta Sf. Arh. Mihail si Gavril si Sf. Ioan Botezatorul.

Colectia de obiecte de valoare istorica si artistica a manastirii cuprinde, in afara de icoane mai vechi din secolele XVI-XVII si XVIII sau cele semnate de N. Grigorescu, tesaturi si broderii, cruci, odoare etc. De asemenea, atrag atentia manuscrisele vechi, unele frumos ferecate si covoarele in stil moldovenesc cu frumoase buchete de trandafiri lucrate artistic in atelierul manastirii.

In spatele manastirii se afla fosta locuinta a lui Alexandru Vlahuta, azi Muzeul memorial "Al. Vlahuta".

Alte informaţii: