Mausoleul Mărăşti

G
E
O
G
R
A
F
I
E

Pagina Nationala
Pagina
principală

Index Romania
Index
Romania

Geografie
Geografie

Contact
Contact

Limba Engleza

Ultima actualizare:
20 august 1999

 
Location Mausoleul Marasti
Harta detaliată a zonei

Harta localităţii / obiectivului


In vara anului 1917 (in timpul primului razboi mondial) planurile inamice urmareau incercuirea armatei române, infrângerea ei, stergerea României de pe harta politica a Europei. In aceasta situatie dramatica pentru soarta tarii, Marele Cartier General Român a prevazut doua actiuni ofensive. Dupa o pregatire de artilerie care a durat aproape 40 de ore, in zorii zilei de 24 iulie a inceput ofensiva de la Marasti. Pâna la 30 iulie, marile unitati ale Armatei a doua române, sub conducerea maresalului Alexandru Averescu, prin lupte grele, au sfarâmat frontul inamic pe o lungime de 30 de km si l-au obligat pe adversar sa se retraga pe o adâncime de 20 km, eliberând circa 30 de localitati din Vrancea. Victoria de la Marasti a fost repurtata cu pretul unor mari sacrificii (1890 de morti si 3000 de raniti).

La instruirea comandantilor de corp de armata, de divizii si de brigazi, precum si a unor comandanti de regiment care a avut loc la Bîlca - 30 noiembrie 1917 - s-au pus bazele "Societatii Marasti", infiintata cu scopul de a perpetua amintirea victoriei de la Marasti. Primul obiectiv al societatii va fi restaurarea satului Marasti si construirea unei cripte monument in amintirea biruintei armatei române.

Piatra fundamentala a mausoleului a fost asezata a fost asezata in ziua de 10 iunie 1928, in prezenta unei numeroase asistente.

Basoreliefurile care decoreaza mausoleul sunt semnate de A. Bordenache. Ele au fost inspirate chiar din realitatile câmpului de batalie de la Marasti.
Inscriptiile sapate in marmura celor 15 placi, aflate intre cele doua basoreliefuri, consemneaza numele regimentelor si eroilor care s-au jertfit pentru neatârnarea fiintei statale.

La primul subsol se afla un lacas in care se afla expuse arme din cele folosite in luptele date pe aceste plaiuri, precum si litografii infatisand aspecte din evenimentele respective.