Săpânţa

G
E
O
G
R
A
F
I
E

Pagina Nationala
Pagina
principală

Index Romania
Index
Romania

Geografie
Geografie

Contact
Contact

Limba Engleza

Ultima actualizare:
22 noiembrie 2000

 
Location Sapanta
Harta detaliată a zonei

Harta localităţii / obiectivului


Săpânta este o comuna in extremitatea nord-vestica a Romaniei (Judetul Maramures), pe raul Tisa, in Depresiunea Maramuresului vestic, la poalele Muntilor Ignis (Carpatii Orientali), altitudine 500 m, la 95 km distanta de Municipiul Satu Mare (resedinta Judetului Satu Mare), la granita cu Ucraina; 3.520 locuitori (la 1 iulie 1991).

Localitate balneara cunoscuta pentru izvoarele sale de ape minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, carbonate si izotonice. Acestea sunt imbuteliate local si livrate pietei ca ape minerale cu efecte terapeutice. Avand un inalt continut de ioni bicarbonici, apele minerale de Sapanta sunt benefice pentru cura interna in tratamentul gastritei cronice hiperacide (dupa eliminarea bioxidului de carbon din apa prin agitare cu un bat de sticla sau prin vanturare), al ulcerului gastroduodenal, al colicistitei cronice si colitei cronice, in prevenirea alergiilor alimentare, sau in vindecarea unor forme simple de diabet melitus.

In Comuna Sapanta exista un cimitir original, unic (Cimitirul Vesel). Ideea a apartinut mesterului Stan Patras si dateaza din 1935. Crucile gravate si colorate de Stan Patras si de ucenicii sai prezinta caricatural atat obiceiurile bune cat si pe cele rele ale celor raposati. Localitatea este renumita si prin industria sa casnica, care produce frumoase cergi traditionale, caciuli barbatesti populare si costume populare.