Scoarţe olteneşti

C
U
L
T
U
R
A

Pagina Nationala
Pagina
principală

Index Romania
Index
Romania

Cultura
Cultura

Contact
Contact

Limba Engleza

Ultima actualizare:
25 martie 2003

 

Taranul roman a cautat in toate vremurile sa-si creeze un mediu cat mai armonios, in care viata sa-i fie infrumusetata si prin obiectele de folosinta zilnica: unelte, vase, mobilier si tesaturi. Din fire de canepa, in, lana sau bumbac, vopsite in culori vegetale si minerale, femeile au lucrat imbracaminte pentru membrii familiei si diferite tesaturi pentru interior: stergare, covoare, macaturi. Traditionale pentru casa taraneasca sunt scoartele, cu care se acopera peretii si patul (niciodata podeaua).

Scoartele oltenesti, unele cu o vechime de peste o suta de ani, reprezinta adevarate documente in care se pot observa elemente traditionale locale, in ceea ce priveste ornamentica si tehnica de tesut.

In repertoriul ornamental apar pasari specifice faunei locale (pupaza, cucul, gasca, rata, curcanul), alaturi de animale apartinand lumii orientale (cai inseuati, camile, lei afrontati).

Desavarsite sunt reprezentarile feminine, personajele fiind redate in cele mai variate imprejurari ale vietii, purtand intotdeauna rochii - clopot (crinoline), dupa moda vremii. Se poate observa o grija deosebita pentru prezenta celor mai amanuntite elemente ale vestimentatiei: palarii, umbrele etc.

Dintre pasarile exotice intalnim frecvent reprezentati, papagalii, avand dimensiuni mari, amplasati intr-un camp central, in timp ce campurile laterale sunt ornamentate cu flori (lalele, margaritare, nalbe, narcise).

Dispunerea lor pe suprafata piesei ne ofera un adevarat spectacol cromatic in care imbinarea culorilor este de un bun gust desavarsit.

Femeile din Oltenia au obtinut, din plante, nuante de rosu, visiniu, bleumarin, galben etc. Spatiile inchise de culoare alterneaza cu cele deschise, ca intr-un joc de lumini si umbre.

Tesute in razboiul vertical (gherghef), in doua ite, scoartele oltenesti au urzeala din canepa sau bumbac, bateala fiind intotdeauna din lana.

Tehnica de tesut (alesul oltenesc) determina maniera de ornamentare, realizand conturul curb al plantelor si animalelor. Desi redate intr-o maniera stilizata datorita performantei tehnice, ramurile cu flori si frunze dau aparenta unei gradini inflorite.

Lucrate in ateliere specializate din Craiova, in centrele manastiresti din Oltenia si, nu in ultimul rand, in casele taranesti, scoartele au indeplinit nu numai functii utilitare si decorative ci au avut si un rol deosebit in cadrul ceremonialului de nunta sau de inmormantare.


Scoarta cu motive florale si antropomorfe, sec. al XIX-lea, dimensiuni 2,80x1,65 m

Scoarta cu motive florale antropomorfe si zoomorfe, sec. al XIX-lea, dimensiuni 2,70x1,65 m

"Scoarta cu papagali", sec. al XIX-lea, dimensiuni 2,57x1,70 m

"Scoarta cu papagali", sec. al XIX-lea, dimensiuni 2,57x1,70 m

Scoarta cu motive florale, a doua jumatate a sec. al XIX-lea, dimensiuni 3,12x1,45 m

Scoarta cu motive florale sec. al XIX-lea, dimensiuni 4,50x1,80 m

Scoarta "Femeia cu crinolina", sec. al XIX-lea, dimensiuni 2,65x1,82 m